Usunięcie informacji z Google – jak to zrobić?

Usunięcie informacji z Google - jak

Usunięcie informacji z Google nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że aby wyczyścić wszystkie informacje, o swojej byłej firmie należy wykonać szereg różnych czynności. Jak dokładnie usunąć informacje z Google, które dotyczą Twojej firmy?

Usunięcie informacji z Google - porady

Usunięcie informacji z Google

Czasami nadchodzi taki moment, w którym dana firm po prostu kończy swoją działalność. Najczęściej wtedy jej właściciele chcą usunąć wszystkie informacje, które są z nią związane z sieci. Warto też dodać, że podobne działania często przeprowadzają osoby, których firmy tylko zmieniły swoją lokalizację. Okazuje się jednak, że wprowadzenie zmian i usunięcie starych informacji nie jest takie proste, jak by mogło się wydawać.

Jakie trudności występują przy usuwaniu informacji z Google?

Przede wszystkim wielu osobom wydaje się, że jest to proste, szybkie i łatwe. Dzieje się tak dlatego, że większość firm posiada swój fanpage na Facebooku, nad którym ma pełną kontrolę. W momencie, w którym ktoś przestaje mieć ochotę na prowadzenie danego profilu, to może go po prostu usunąć, a on po pewnym czasie zniknie z portalu.

Niestety, w przypadku Google tak to nie działa, ponieważ profile w Google działają na bazie wyszukiwarki i zasysają informacje z różnych źródeł. Co więcej, sami użytkownicy często dostarczają wiele treści dotyczących firm np. godziny otwarcia, zdjęcia informacje dotyczące cen, udogodnień itp.
Google sam zakłada profile, co utrudnia ich usunięcie

Najczęściej profile firm, które widnieją w Mapach Google, są automatycznie zakładane bez pytań do właściciela. Po prostu system sam pobiera dane z różnych stron np. CEIDG. Jednakże istnieje możliwość, aby właściciel mógł kontrolować taką wizytówkę. Musi zweryfikować się i wtedy dostaniesz możliwość zarządzania informacjami.

Warto jednak pamiętać, że nawet jeśli jesteś właścicielem własnego biznesu i się zweryfikowałeś, to w dalszym ciągu nie możesz samemu usunąć wizytówki, jeśli firma istnieje.

Jak usunąć informacje z Google?

Jeśli chcesz usunąć informację, to tak naprawdę musisz zamknąć swoją firmę. Gdy to się stanie i użytkownicy zaczną zgłaszać, że działalność już nie istnieje, to informacje te zostaną sprawdzone przez pracowników Google. Jeśli faktycznie tak się stanie, to firma zostanie oznaczona jako Zamknięta na stałe. Nie oznacza to jednak, że od razu zniknie z internetu. Przez pewien czas będzie widniała taka informacja, aby informować użytkowników o zaistniałej sytuacji. Nie jest możliwe usunięcie informacji z Google z dnia na dzień i cały proces jest stopniowy.

Usunięcie informacji z Google – jak to zrobić?
Oceń wpis